Network Menu

Ias rapport om IÅM i Toronto

Text: Ia Dubois
Bilder: Privat

Ia Dubois på IÅ i Toronto; Foto: Privat

Ia Dubois på IÅ i Toronto; Foto: Privat

Hejsan, välkommen till SWEA VAME-sidan!

Den 7 till 10 april 2016 hade SWEA Internationals styrelse sitt årsmöte i Toronto, Kanada, och det vill jag berätta om här. Årsmötet, liksom Världsmötet, cirkulerar från en kontinent till den andra år till år så alla SWEAs sju regioner har en chans att bli värd för mötet. Förra året var mötet i Helsingborg och region OEMA (östra Europa) var värdinna. I år hölls mötet i Amerika — Toronto tillhör faktiskt region MAME (mellersta Amerikas).

Vi — SWEA Internationals styrelse — fick tre fantastiska dagar hos Barbro Westin och hennes SWEA Toronto-avdelning. Dagarna var fyllda till råge med uppdatering av nyheter inom SWEAs organization, vår ekonomi och allt det enorma arbete som görs i våra 74 avdelning världen över. Christina Hallmert, SWEA Rom, är vår nya internationella ordförande och hon höll superbt i trådarna för sitt första årsmöte.

Förmöte Toronto 2016; Foto: Privat

Förmöte Toronto 2016; Foto: Privat

Årsmötet är innehållsfyllda dagar med oumbärlig updatering av arbetet inom våra sju regioner: Asien; västra (VEMA), mellersta (MEMA) och östra Europa (OEMA); västra (VAME), mellersta (MAME) och östra Amerika (OAME). Plus information om det fantastiska arbete som våra konsulter på administrationssidan i Florida utför, Katri Olander och hennes assistent Anette Lemmel.

I år fick vi två dagar till förmöten innan det officiella mötet på lördagsförmiddagen. Varenda minut behövdes eftersom vi har mycket information att dela och det är så värdefullt för oss sju regionsordföranden att mötas och dela våra erfarenheter. Det är också viktigt för oss att påminnas om de stadgar och riktlinjer som är de ramar vi arbetar inom. Första förmiddagen gav Margaret Sikkens Ahlquist, f.d. IO, och Gîta Paterson, vår jurist, viktiga presentationer som hjälper oss regionordförande att leda det välgörenhetsarbete som utförs i våra regioner. SWEA International, Inc., står ju för att stödja svenskheten utomlands — språket, kulturen och vår historia. Vi gör det genom våra evenemang och firandet av våra traditioner. Den inkomst våra möten får in går tillbaka ut i form av donationer till svenskrelaterade ändamål, främst till stipendier. Vår region VAME, västra Amerika, kan ge imponerande donationer mycket tack vare att vi har många väletablerade avdelningar som nu är 25-35 år gamla. USA har även en stark fundraisingkultur som gör att medlemmarna i avdelningarna ser positivt på att stödja vårt arbete till donationer.

Birgitta Koniali och Johanna Davis i Toronto; Foto: Privat

Birgitta Koniali och Johanna Davis i Toronto; Foto: Privat

Jag kan också berätta att vid årskiftet 2015-16 var vi 7,080 Sweor i världen. Vi har minskat något och ser fram emot att försöka öka medlemsantalet i avdelningarna under 2016. Vi funderar över hur SWEA kan förändras och svara bättre på de olika behov som svenskor utomlands kan ha idag då avståndet till Sverige har krymt så fenomenalt tack vare teknologin och billigare flyg. Kontakten med de där hemma är lättåtkomlig, men SWEA förblir ett viktigt nätverk för oss svenskor och den nya professionella sidan gör oss även mer attraktiva för de som kommer för sin egna yrkesutveckling snarare än som medkommande. Har du som läser detta tankar och idéer om hur vi kan arbeta bättre på detta, så hör av dig till mig, VAME(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

Niagarafallen; Foto: Ia Dubois

Niagarafallen
Foto: Ia Dubois

Vi arbetade till kvällarna i Toronto men då bjöd Barbro och hennes team på spännande upplevelser. Första middagen var på en restaurang i toppen av det nära 350 m höga CN Tower med dess hisnande utsikt över Toronto och sjölandskapet nedan. Följande kväll bjöds vi på en exotisk underbar middag hemma hos Birgitta Sigfridsson Harquail. Hon hade bjudit in Jonathan, en man som kommit till Sverige för ett par årtionden sen som 16-årig flykting från Sudan. Han lagade en god kryddstark afrikansk middag till oss alla. Det blev en mycket spännande och otroligt intressant kväll. Till slut, efter vi avslutat det officiella årsmötet på lördagen, for vi alla på utflykt till Niagarafallen. Inte visste jag att det var två fantastiska fall, ett lite mindre amerikanskt på ena sidan och ett gigantiskt kanadensiskt—Horseshoe-fallen—på Ontariossidan. Storögda och imponerade men lätt hungriga erbjöds vi den mest fantastiska middag jag någonsin ätit på vingården Vineland, Ontario.

Margaret Sikkens Ahlqvist avtackas av Christina Hallmert; Foto: Privat

Margaret Sikkens Ahlqvist avtackas av Christina Hallmert; Foto: Privat

Det var helt enkelt ett superbt årsmöte, genuint välplanerat av både Barbro och hennes team och SWEA Internationals avgående och inkommande ordföranden (se foton). Jag är verkligen själv mycket stolt över SWEA International efter ett möte som detta, den välgörenhet vi representerar för Sverige utomlands, det otroliga nätverk vi är och den globala vänskap styrelsen verkligen personifierar.

Middag hos Birgitta; Foto: Privat

Middag hos Birgitta; Foto: Privat

Save

Save

Save

Save

Save